Saturday, August 29, 2009

At det kan laves af menneskehænder!







Hjorts fabrikker har lavet stentøj i 150 år. http://www.bornholmsmuseer.dk/hjorths/ Fabrikken ligger i Rønne, og mange af arbejdsgangene er, som de altid har været.
På vores Bornholmerferie gjorde vi alvor af at besøge stedet, noget vi har talt om før. Det var meget spændende.
Vi fik lov at se alle værksteder, materialer, keramikere i arbejde og stentøjets vej fra ler til færdigt produkt.
På hylderne står masser af spændende krukker. Både ler og galsur er materialer udvundet af den bornholmske granit.

Når det forarbejdede ler er drejet eller støbt til krukker og skåle, bliver det brændt og får så den smukkeste mørkebrune og blanke overflade. Beholderne er oprindeligt beregnet til apotekerne, men bruges til alt muligt i husholdningen.
Hver uge pakker de en ovn med stentøj til en værdi af 30.000 kr. Så det er vigtigt, at alt har den rette temperatur og tid. Her er tale om at håndværk, erfaring og tekninsk snilde går op i en højere enhed, for at alt kan lykkes. I vores daglige husholdning bruger vi hver dag ting fra Hjorts fabrik. Og vi ønsker os den store the-kande i julegave af hinanden - mon ikke vi får den?Posted by Picasa

2 comments:

Madame said...

Sikke en spændende oplevelse! Jeg var ikke klar over, at man kan komme ind og kigge på Hjorts fabrik.

Den hvide thekande er noget af det smukkeste, jeg har set - enkel og altid moderne. Jo, mon ikke I får den i julegave ;O)

Tro Håb og Kærlighed said...

Jo, Madame - man har jo altid lov til at håbe. Thekanden bliver mørkebrun, blank og skinnende, når den bliver brændt. Det er en gammel, men netop klassisk model. Og thedrikkere som os - vi vil nyde den, hver morgen!