Thursday, December 9, 2010

Gavegivernes helgen - til inspiration!

Nikolaus af Myra levede fra 270 - 345. Myra lå, i det vi i dag kalder Tyrkiet. Her var han biskop og et godt menneske, der hjalp, hvor han kunne. Af fortællinger knyttet til Nicolaus er den om de tre drenge, der var blevet myrdet og lagt i et saltkar for at forbrydelsen kunne skjules. Nicolaus bad og kaldte de tre tilbage til livet. En anden beretning fortæller, at han bad for et skib i havsnød, så stormen lagde sig.  Den mest kendte fortælling handler om de tre unge piger, hvis fattige far af nød og elendighed ville sælge sine døtre til prostitution. Natten inden pigerne skulle forlade hjemmet, lagde Nikolaus tre gaver i deres vindue. Da pigerne åbnede gaverne var de poser med guld, så de kunne betale farens gæld og slippe for den frygtelige skæbne.
Skt. Nikolaus er den helgen, der varsler julen - han er gavegiveren og dermed julemandens egentlige bagmand! Nikolaus gav en gave til de fattige og reddede deres liv. Han bør inspirere os i julen! Han er også helgen for de sejlende, og danske kirker, der hedder Nikolaj ligger ofte, så de også er vartegn for skibe. Det gælder fx. den smukke folkekirke i Rønne. Skt. Nikolaus fejres d. 6. december. I nogen lande er det den store gave-dag, og ikke som her d. 24. I år glemte jeg dagen. Men jeg har også fået min gave!

1 comment:

Madame said...

Det er helt nyt for mig - men meget spændende at vide at Skt. Nikolaus er den helgen, der varsler julen. Og sikke et smukt billede du viser!