Friday, March 4, 2011

Klar til fasten?

”Tjen så meget du kan, spar så meget du kan, giv så meget du kan.” Sådan har vi lært af vores kirkefader John Wesley (1703 – 1791)

Hvad der er sparet er tjent. Man kunne også sige: Hvad der er sparet er reddet!
På engelsk er det enkelt, det samme ord har to betydninger: ” to save” kan både betyde ”at redde eller frelse” og ”at spare.” Derfor kan vi sige, Gud ske lov for sparetider! Alle mennesker skal dø, men Gud har sparet os og reddet verden og vore liv, da han døde i stedet for os.
Men når vi sparer, kan vi vælge at gemme til eget forråd eller at bruge til andres bedste.
Som kristne ved vi, at alt, hvad vi har, er til låns. Alt er givet af Gud, som har indsat os som forvaltere. Vi lever på en gang i overflod og i sparetider. Som Guds børn er vi faktisk arvinger til hele riget. ”Mit barn, du er altid hos mig, og alt mit er dit”, siger faderen i lignelsen om de fortabte sønner. Vi er forpligtet på verden og vore medmennesker, og derfor må vi spare, redde fra overforbrug, misbrug og udnyttelse, og dele af den overflod, vi omgiver os med. Det vi sparer, redder andre. Når vi sparer på energien og naturens ressourcer, er vi med til at frelse jorden. Når vi sparer og lever nøjsomt, redder vi os selv fra misbrug og livsstilssygdomme. Og det, vi sparer er reddet til andres gavn og overlevelse
Snart er det fastetid, fra onsdag efter fastelavn, i år d. 9. marts, og til Påskedag søndag d. 24. april. Fasten varer 40 dage, da søndagene ikke er fastedage men altid markerer Jesu opstandelse. Fastens første dag har fået sit navn Askeonsdag fra traditionen med at indlede fasten ved at tegne et kors på hånd eller pande med olie blandet med aske fra sidste påskes palmegrene.
Fastetid er en årligt tilbagevendende sparetid. Her sparer eller gemmer vi af vores overflod. Det er tiden til at se over vaner og forbrug. Måske skal der spares på tv-forbruget, på slikket, kaffen, alkoholen, byturene, tøjindkøbet, internet-tiden, maden, kagerne, tobakken – mulighederne er uendelige.
Faste er en øvelse i at begrænse de uendelige muligheder vi har. Du kan spare ressourcer og forbrug, men også tid og energi. Det, der er sparet, er tjent!

– og så kommer den egentlige øvelse: at give det du har tjent!

2 comments:

conny said...

Efter at have læst en artikel i Frederiksborg Amtsavis om fasten og bl.a. Poul Joachim Stenders bud på praktisk udførelse var jeg (uvidende hverdagskristne) på jagt efter konkrete fakta om "Fasten". Og så kommer du bare lige med en god forklaring. Tak for det.

Tro Håb og Kærlighed said...

Conny - glæder mig, at det kunne kaste lys!