Tuesday, December 6, 2011

6. december skt. Nikolais dag

I dag er det 6. december og en af de vigtige dage i den kristne julefejring.                                              Dagen er viet til
Sankt_Nikolaus, som døde på denne dato år 343. Nikolai, som hans danske navn er, danner forbilledet for julemanden, der giver gaver. Nikolai,  var biskop i Myrra i Tyrkiet og redde i følge legenden 3 unge piger fra at blive solgt til prostitution. Deres far var så fattig, at han skulle i gældsfængsel og døtrene sælges. Men Nikolai lagde om natten guldstykker i familiens vindueskarm, så de blev reddet fra økonomisk ruin.
Der er også andre historier om hans rednings aktioner, og Nikolai er helgen for både børn, fiskere og søfolk. At børnene i vores velfærdssamfund kan have brug for en stærk skytshelgen, vidner desværre også denne dags avis om. Overgreb i familier, fattigdom og åndelig nød og elendighed er hverdag for børn her og nu. Skt Nikolai er et forbillede for os, i en verden hvor både prostitution, slavehandel og misrygt af børn er noget af det, der ikke har så megen plads i vores julefejring. I stedet for at forages og vænne os væk i frygt og afmagt, kan vi lukke øjnene op og være opmærksomme på vore medmennesker - og finde mod til at handle!
Læs mere om skt Nikolaus hos Anne på Vand til vin

6 comments:

Lene said...

Tankerne om hvordan jeg kan gøre en forskel, og om jeg overhovedet ville opdage mistrivslen, fordi min fantasi ikke rækker til at forstå misrøgt af børn, fylder meget i disse dage. Men vi må netop ikke lukke øjnene, for det sker, også langt hyppigere end vi tror.

Madame said...

Åh ja, hvor har du ret, Charlotte! Lad os være mere opmærksomme på vores medmennesker - og finde mod til at handle!
Det var dejligt at læse om Sankt Nikolaus.

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - jeg tror, det er det bedste, vi kan gøre! Desværre er verden meget værre, end vi tror. Men heldigvis også meget bedre, end vi tør håbe!

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - opmærksomhed er nødvendig. Og Skt. Nikalaus er et stort forbillede - bare han ikke drukner i vatskæg og hygge.

Anne Thompson said...

Jeg synes egentlig, det er ret betryggende, at julemanden (som vi jo populært kalder ham i Dk) fylder så meget i gadebilledet, selvom det er en skam, at historien bag ham er gået i glemmebogen. Det gør det let at fortælle og mane til eftertanke.
Og som du skriver, så har vi brug for dét også i dag!

Tro Håb og Kærlighed said...

Julemanden er ok!