Sunday, May 4, 2014

Roskilde,Tyringe og 4. maj

 Lørdagen tilbragte vi i Roskilde. Her holdt Danske Kirkers Råd deres årsmøde og mennesker fra det kirkelige landskab mødtes til evaluering og fremadskuen. Om eftermiddagen var der tema-dag om Kristendom og menneskerettigheder med spændende oplæg og samtale. Men der blev tid til lidt byvandring ledt af biskop Peter Fischer-Møller.
 Vi så bla denne fine statue af bys-barnet Lise Nørgaard. Hun sidder på en bænk, hvorpå navne på alle hendes bøger og produktioner er noteret.
 Biskoppen viste rundt i sin store have. Det viste sig, at han og bispinden er have-mennesker, der selv stod for anlæg og pasning af staudebede. Han fortalte den sjove historie om, hvordan skvalderkålen en gang i Middelalderen kom til Danmark som en gave fra en munk i Schweitz. Munken var ganske vist i tvivl om, hvorvidt den lille sunde og velsmagende urt kunne overleve i det barske klima i Danmark. Tvivlen er vist gjort tilstrækkeligt til skamme:-)
 Vi nåede også en hurtig rundvisning i Roskilde Domkirke, kirken hvor de fleste konger og dronninger er begravet. - Inde i kapellet hvor Christian d. 4. er bisat, er der al den pomp og pragt, man kan ønske sig.
 Dronning Margrete d. 1. er gravlagt noget mere stiligt. Jeg så kirken første gang på tur med gymnaiet, og selvom det er længe siden, glemmer jeg ikke dronningens sarkofag, den er så smuk!
I dag har jeg været i Tyringe og prædiket til gudstjeneste der. Jeg nåede ikke at tage billeder før på hjemvejen, men selve turen var ganske køn gennem de lysegrønne skove og mellem gule marker i Skåne. - Dagen sluttede med fødselsdag i familien. Nu er der lys i vinduerne - ikke så let, da vi nærmest ikke har vindueskarme, men 4. maj er det jo, så fyrfadslys er der lige præcis plads til.

4 comments:

Lene said...

I har da nået meget på en dag. Den munk kunne jeg godt tænke mig at tale et alvorsord med ;-)

Madame said...

Dejlige billeder - og spændende for mig at gense Roskilde Domkirke. Sikke en skøn historie om skvalderkålen, der i middelalderen kom til Danmark som en gave fra en munk i Schweitz.

Tro Håb og Kærlighed said...

Lene - ja, han var ikke helt smart:-)

Tro Håb og Kærlighed said...

Madame - Ja, det er en rigtig god historie:-)